0 537 499 59 10
destek@yukyolda.com
Src Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası - 2024


Src Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası - 2024

2024 yılında SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücülere ve SRC belgesi olmayan sürücüye araç teslim eden firmalara ayrı ayrı para cezaları uygulanmaktadır. Madde 43'ün 2. fıkrasına göre yetki belgesi sahipleri, taşıtı nitelikli şoför ve yardımcı personelle sefere göndermek, sürücülerinin sürücü ve mesleki yeterlilik belgelerini kontrol etmek, geçerli araç muayenesi olmayan ve teknik şartlara uymayan taşıtlarının trafiğe çıkmasına engel olmak, güzergâh mesafesine uygun şekilde yeteri kadar şoför bulundurmakla yükümlüdürler.

Buna göre, 2024 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası sürücülere 2.250 TL, işletmelere ise 5.679 TL olmak üzere toplam 7.929 TL para cezası olarak belirlenmiştir. Bu ceza, her durdurmada tekrarlanabilir. Ayrıca, SRC belgesi olmayan sürücülerin araçları trafikten men edilebilir.

SRC belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken bir belgedir ve kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici gibi ticari araçları kullanan sürücüler tarafından alınması gerekmektedir. SRC belgesi olmayan sürücüler, sigorta şirketleri tarafından kaza durumlarında hasar ödemesi alamazlar.

Bu düzenlemelerin amacı, ticari araç kullanımında güvenlik standartlarını sağlamak ve yetki belgesi sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamaktır. Bu sayede trafik kazalarının ve hasarların önlenmesi, sürücülerin ve diğer trafik kullanıcılarının güvenliğinin sağlanması hedeflenmektedir.

 

 

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi almak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:

  • SRC kursuna kayıt olmak: Ulaştırma Bakanlığı'ndan yetkilendirilmiş bir SRC kursuna kayıt olmanız gerekir.
  • Gerekli belgeleri hazırlamak: Kimlik belgesi, sürücü belgesi, biyometrik fotoğraf, adli sicil kaydı ve sağlık raporu gibi gerekli belgeleri hazırlamanız gerekir.
  • Eğitim almak: SRC kursunda en az 35 saat teorik ve 10 saat pratik eğitim almanız gerekir.
  • Sınavlara girmek: Teorik ve pratik sınavlardan başarıyla geçmeniz gerekir.
  • SRC belgesini almak: Sınavlardan başarıyla geçmeniz halinde SRC belgenizi alabilirsiniz.

 

 

SRC Belgesi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • SRC belgesi 5 yılda bir yenilenmelidir.
  • SRC belgesi iptal edilen sürücüler, tekrar SRC kursuna gitmek ve sınavlara girmek zorundadır.
  • SRC belgesi olmayan sürücüler, sigorta kapsamı dışında kalabilir.

 

Sonuç Olarak:

SRC belgesi, ticari araç kullanmak için zorunlu bir belgedir. Bu belgeyi almadan ticari araç kullanmak, ciddi cezalara neden olabilir. SRC belgesi hakkında daha fazla bilgi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Linkler: Src Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın CezasıSRC Belgesi Nasıl Alınır?SRC Belgesi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

yukyolda_wf
yukyolda_tel
Hakkımızda     Hizmet Noktaları   İletişim